Wiedza

Jak rosną banany?

Opublikowane

Jak rosną banany

W tym wpisie opowiem ci o tym, jak rosną banany. Przyjrzymy się bliżej temu egzotycznemu owocowi i jego naturalnemu środowisku. Dowiesz się też, gdzie rosną banany, jak wygląda proces ich wzrostu, a także poznasz przepis na pyszny chlebek bananowy!

Bananowiec - roślina, która daje nam banany

Na początek warto zaznaczyć, że banany rosną na drzewach zwanych bananowcami. Są to jednak specyficzne drzewa, które nie mają zdrewniałego pnia. Zamiast tego, bananowiec ma fałszywy pień zbudowany z splotu liści, które osiągają nawet kilkanaście metrów długości.

Jak wygląda bananowiec?

Bananowiec ma bardzo charakterystyczny wygląd. Jego ogromne liście tworzą rozłożystą koronę, z której opada kwiatostan, zwany też szczytowcem. Na tym właśnie kwiatostanie rosną banany. Warto dodać, że bananowiec jest rośliną jednorazowej płodności, co oznacza, że po wytworzeniu owoców przestaje rosnąć i umiera. Na jego miejsce rosną jednak młode sadzonki, które zapewniają ciągłość wzrostu.

Banany na plantacji

Gdzie rosną banany: podstawowe informacje o  uprawie bananów

Gdzie rosną banany?

Banany gdzie rosną? - z pewnością zadajesz sobie to pytanie. Owoce te pochodzą z tropikalnych rejonów Azji Południowo-Wschodniej, ale dziś uprawiane są na całym świecie w strefach tropikalnych i subtropikalnych. Największymi producentami bananów są Indie, Chiny, Filipiny oraz kraje Ameryki Łacińskiej.

Na czym rosną banany?

Na czym rosną banany? - to kolejne istotne pytanie. Bananowce preferują gleby żyzne, próchnicze, dobrze zdrenowane, o odczynie lekko kwasowym. Warto również pamiętać, że są to rośliny ciepłolubne, dlatego uprawa bananów jest możliwa tylko w klimacie równikowym, gdzie temperatura rzadko spada poniżej 15°C.

Jak rosną banany: proces wzrostu i zbioru

Proces wzrostu

Bananowiec zaczyna rosnąć od sadzonki, która po 9-12 miesiącach osiąga dojrzałość. Wówczas na szczycie rośliny pojawia się kwiatostan. Na każdym kwiatostanie wykształca się kilka szeregów kwiatów, z których każdy tworzy jeden owoc. Banany rosną w zwisających gronach, zwanymi pęczkami. Przez kolejne 3-4 miesiące owoce dojrzewają, aż osiągną odpowiednią wielkość, barwę i konsystencję.

Zbiór bananów

Zbiór bananów przeprowadza się ręcznie, gdyż maszyny mogłyby uszkodzić delikatne owoce. Pracownicy zrywają pęczki bananów, które następnie są przewożone do stacji pakującej. Tam owoce są myte, sortowane według wielkości i jakości, a następnie pakowane w kartony lub skrzynki. Gotowe do transportu banany wysyłane są do sklepów na całym świecie.

Chlebek bananowy

Banany w kuchni: przepis na chlebek bananowy

Banany są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również bardzo uniwersalne w kuchni. Dzięki swojemu słodkawemu smakowi, świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju deserach, jak np. chlebek bananowy. Są różne przepisy na chlebek bananowy. Ja przedstawię ci teraz mój sprawdzony przepis na to pyszne ciasto.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 3/4 szklanki mąki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj keksówkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. W misce rozgnieć banany na gładką masę. Dodaj jajka, olej, cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki.
  3. W drugiej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  4. Przelej ciasto do keksówki i wyrównaj powierzchnię.
  5. Piecz chlebek bananowy przez około 60 minut, aż włożony patyczek wyjdzie suchy. Pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wyjmij je z formy i pokrój na plastry.

Mam nadzieję, że ten artykuł pomógł ci zrozumieć, jak rosną banany, gdzie są uprawiane, a także zachęcił do eksperymentowania z tym owocem w kuchni. Smacznego!